Høvdingedynastiet i Himlingeøje

Nøgleord: Gravhøj, romersk jernalder, skeletter, romerriget

Ved Himlingøje vest for Tryggevælde Å ligger flere gravhøje. I de sidste 200 år er mange af gravhøjene blevet udgravet. De 5-7 grave er fra romersk jernalder. De var alle meget velbevarede, da de blev udgravet. I gravene fandt man flere skeletter. Sammen med skeletterne fandt man blandt andet armringe og fingerringe i guld, perlekæder, spande af bronze, sølvbægre og drikkeglas.

Nogle af tingene stammer helt fra Romerriget. Mennesker har altså rejst med varer fra Romerriget til Tryggevælde Å. Det viser, at det er betydningsfulde og rige folk, som er blevet begravet i disse gravhøje. De var medlemmer af et stærkt høvdingedynasti, og måske Danmarks første kongedynasti! Det viser, at der har været gode handelsforbindelser fra Tryggevælde Å til det mægtige Romerriges nordvestlige provinser.

Tykt slebet glasbæger og romersk bronzefad. Fundet i forbindelse med grusgravning i 1948-49.
Si og øse.
Romersk urne af keramik fra 2. halvdel af 2. årh. e.Kr. Fundet i 1980.
Purpurfarvet glasdrikkehorn, grønt glasbæger og sølvbeklædt bronzetallerken (fra Romerriget). Fundet ved udgravning i 1977.
Guldhalsring fra Valløby.
Fra 1949 - Kvindegraven, 40 til 50-årig rig kvinde. Graven blev straks flyttet fra Himlingøje til Nationalmuseet. Den udstilles i dag, som man fandt den.
Kvindegraven fra 1949. Guldsmykker, perler og lignende viser, at kvinden tilhørte en meget rig familie.
Fintslebne glaskar. Fundet i 1949 under grusgravning.
Glasdrikkekar og smykker. Stammer fra såkaldt 1878 grav.
Bronzekar fra Romerriget fundet ved grusgravning 1949.
Gravgaver fra grav i Valløby. Sølvbægere og armring af guld fra 1. halvdel af 3 årh. e.Kr.
Spilbrikker af ben. Fundet på en gravplads ved Varpelev, hvor en stormand blev begravet i slutningen af 3 årh. e.Kr.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Anti-Spam Quiz:

  • Høvdingedynastiet i Himlingeøje

    Romersk jernalder fra omkring år 0 til ca. 400 år efter Kristus. Romerriget havde stor indflydelse i denne periode. Handel med romerske varer var udbredt. Det viser mange grav- og offerfund som fx i Himlingøje.

    Gravpladsen ved Himlingøje
    I en af gravene fandt man skelettet af en ung mand. Hans knogler var hugget i stykker og sat sammen igen. Man ved ikke hvorfor. Måske har han været soldat i den romerske hær og er blevet dræbt i udlandet. Hans knogler er derefter blevet transporteret hjem til Himlingøje og lagt i graven - nogle af dem på en forkert plads.

    Det er stadigvæk muligt at se resterne af 4 af gravhøjene på Bymosevej ved Himlingøje. Der er dog ikke offentlig adgang til højene, som ligger på en privat mark. De kan ses, hvis man kører forbi med Østbanen eller går og kører på Skovbovej mellem Himlingøje og Grubberholm.